Heb je al een fancy ergonomische bureaustoel? En toch protesteert jouw lichaam nog altijd na een dag werken? Dan is de kans groot dat je bureaustoel niet goed is ingesteld op jouw lichaam. Tijd voor verandering en een goed passende kantoorstoel.

Waarom is je bureaustoel instellen zo belangrijk?


Je lichaam is gemaakt om te bewegen. Dat mensen met een zittende job zoveel nek- en rugklachten hebben, hoeft dus niet te verwonderen. Lang zitten is trouwens ook nefast voor de bloedcirculatie en vetverbranding. Gevolg: vermoeidheid slaat sneller toe. En op lange termijn loop je een grotere kans op hart- en vaatziekten.

Maar genoeg slecht nieuws. Want alleen al door regelmatig staand te werken maak jij je lichaam happier. Hoe je dat aanpakt? Dat lees je hier.

Ondertussen heb je natuurlijk wel een ergonomische bureaustoel. En, nog meer goed nieuws: als je die correct instelt, dan vermijd je een groot deel van de klachten. Al blijft de boodschap: doe regelmatig een wandelingetje en wissel af met staand werken.

Wat kun je allemaal instellen?


Een goede ergonomische bureaustoel herken je onder andere aan de verschillende instelmogelijkheden. Hoe meer, hoe beter. Zo kun je de Axia 2.0, onze favoriete kantoorstoel, instellen op:

  • de zithoogte
  • de zitdiepte
  • de rugleuning
  • de armsteunen
  • de beweeglijkheid van de stoel

Uiteraard gelden volgende tips ook voor andere ergonomische bureaustoelen.

Hoe stel je een bureaustoel in voor de juiste zithouding?

 

1. Zithoogte – heup hoger dan knieën

Zet je voeten plat op de grond. Zorg ervoor dat je heupen iets hoger dan je knieën komen. Heb je het gevoel dat je van je zitting schuift? Dan zit je te hoog. Voel je na een tijdje tintelingen in je benen? Dan zit je te laag en krijgen je benen geen bloed meer. Wissel je al eens af tussen hakken en platte schoenen? Pas de zithoogte aan.

 

2. Zitdiepte – een vuist tussen knieholte en stoel

De zitdiepte bepaal je door de afstand tussen je knieholte en de rand van je stoel te meten. De regel is minstens twee vingers en maximaal één vuist. Zo vermijd je dat je stoel in je knieholte snijdt en dat je achterwerk niet te veel druk krijgt.

 

3. Rugleuning – ondersteuning onderrug

De rugleuning heeft vaak enkele instelfuncties:

  • De hoek: vind jij vliegtuigzetels ook zo oncomfortabel? Dat is omdat ze je dwingen kaarsrecht te zitten. Vermijd dit dus ook met je bureaustoel. Een hoek van 110 graden is ideaal en zorgt voor een actieve zithouding.
  • De lendensteun: plaats de bolling van je rugleuning in de kromming van je onderrug zodat het aangenaam voor je aanvoelt.
  • De hoogte: zorg dat de leuning je hele rug ondersteunt. Zit de lendensteun te hoog of te laag? Stel de hoogte dan in op jouw maat.

 

4. Armsteunen – op ellebooghoogte

Gebruik je je bureau om je armen op te laten rusten? Dan heb je de bron van je nek- en rugklachten gevonden. Want het zijn de armsteunen van je bureaustoel, het woord zegt het zelf, die je armen ondersteunen.

Zorg dat je ellebogen een hoek van 90 graden maken. Hoe? Leg je wijsvinger aan de buitenkant van je schouder. Je elleboog toont nu de juiste hoogte. Nu je toch bezig bent, stel dan ook meteen je bureau in op deze hoogte.

 

5. Beweeglijkheid bureaustoel – instellen op gewicht

De Axia 2.0 bureaustoel is een dynamische stoel: hij ondersteunt je lichaam zonder je in een statische houding te dwingen. De leuning geeft daarbij de nodige druk zonder dat je het zo aanvoelt. Heb je het gevoel naar achteren te vallen? Dan geeft de rugleuning te weinig druk. Duwt de stoel je naar voren? Dan is de druk te hoog.

Tip: leun iets naar achteren in de stoel totdat je voeten van de grond komen. Blijf je zo hangen? Dan is de druk prima.

 

Nog tips voor een juiste zithouding


Zo, die kantoorstoel staat nu goed ingesteld. Maar wil je voor een volledig ergonomische werkomgeving gaan? Dan hebben we speciaal voor jou nog verschillende hulpmiddelen opgelijst in de blog Alles start met juiste zithouding aan je bureau.

 

De Buroinrichter stelt in op maat

Nu je weet hoe je je bureaustoel correct moet instellen, ervaar je al snel de voordelen.

Nog geen goede ergonomische kantoorstoel? Dan helpt De Buroinrichter je graag verder. Meer nog, na aankoop komt een specialist de bureaustoelen instellen op maat van de gebruikers. De tips krijg je er gratis bij.